söndag 15 januari 2012

Svenska äpplen


Svenska äpplen, det är grejer det! Både för smakens och miljöns skull. Inget som åkt runt halva jordklotet för att nå din matbutik. Äppelutbudet domineras annars totalt av 4 utländska standardsorter. Två röda; Red delicious och Royal gala samt två gröna; Granny smith och Golden delicious. Ganska karaktärslösa och ofta stenhårda (=lätta att transportera). De svenska sorter jag hittat under vintern på Ica torget och Coop i Skellefteå heter Ingrid Marie och Aroma. Glad blir jag för det, men synd och skam att det inte finns fler. Varför ska vi importera äpplen, när det förfars en massa här hemma om hösten? Tänker på all fallfrukt som bara får ligga och ruttna i trädgårdarna runtom i området där jag bor.


Till vänster Ingrid Marie och till höger Aroma. Till synes lika kanske, men de har sina skillnader. Ingrid Marie ser lite tillplattade ut och är bulliga i formen samt har en djupröd färg. Smaken är söt och konsistensen lätt mjölig. Aroma är högre och rundare. Smaken är frisk och fräsch, men fortfarande söt och fruktköttet är fast. Prova spola ett Aroma-äpple under varmt rinnande vatten några sekunder och gnugga sen lite med tummen, då förstår man namnvalet. Passa på att köpa nu när de är i säsong, och smaka själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar