Det är något suspekt med lukten på det vita riset från coop. Jag känner doftstrimmor som påminner om sopor och kobajs...
Det står inget mer på påsen än att det är förpackat i Tyskland. I och med att det är lågbudget misstänker jag skarpt att det skulle kunna komma från ett liknande ställe som det jag såg när jag var i Indien i april.
En risanläggning. Lite smått ohygieniskt att man krattar det på betong ute i det fria och går barfota kan tyckas, men det är ingenting mot för stället där det låg...
Bredvid berg av sopor som sträckte sig över någon kvadratkm, alldeles invid.
Precis såhär nära. Riset krattades på marken vid de gula byggnaderna till vänster. Nam nam, ris. Efter det förstår jag varför man bör skölja ris innan man kokar det...
För att inte inlägget ska sluta alltför sunkigt och trist, här är ett bättre ris. Odlas i södra Europa, så man kanske kan hoppas på ett lite mer hygieniskt förfaringssätt när det bereds. Riset är förbehandlat och tar bara 10 min att koka. Därmed är det ordentligt fluffigt och luftigt. Har nog aldrig varit med om ett ris som är så lätt att lyckas med. Nyttigare än vanligt vitt ris, men utan den där grova fullkornskänslan. Priset ligger någonstans mitt emellan, inte billigt, inte dyrt.
Du har just inspirerat mig att skölja riset innan kokning! Får de verkligen importera ris som odlats bredvid sophögar? Det kan ju inte vara godkänt enligt svensk standard.
SvaraRaderaSka inte säga något säkert, jag spekulerar mer än jag vet. När det gäller Indien är hela landet mer eller mindre skräpigt, så det är nog svårt att odla och färdigställa ris som inte kommit i någon som helst beröring med sopor där.
Radera