fredag 20 januari 2012

Morotsbröd


Detta kan vara världens godaste bröd. Dessutom är det förhållandevis enkelt att baka, är billigt och rätt nyttigt. Man ska dock ha minst 1 ½ timma på sig, helst 2. Receptet kommer ursprungligen från underbaraclara.

5 dl mjölk
50 gr jäst (=1 paket)
½ dl rapsolja
2-3 stora finrivna morötter
1 tsk salt
2 msk honung
1 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl (jag brukar byta ut en del mot någon deci dinkelmjöl, ett gammaldags vetemjöl med högre näringsvärde)
2 msk sesamfrön
2 msk krossade linfrön (görs med fördel själv i mortel, i de färdigkrossade härsknar fettet lätt)

Smula jästen i en större bunke. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen. Tillsätt sedan olja, morötter, honung, salt och frön. Rör om. Tillsätt allt mjöl (plus havregryn) och arbeta ihop degen med kraftiga tag. Låt jäsa 30 minuter. Klä en långpanna med bakplåtspapper och baka ut degen på. OBS! Den ska vara klibbig. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ugn 15 minuter, 225 grader. Låt svalna och skär i rutor. Frys in det som blir över och ta fram och tina eftersom. På så vis har man färskt och fräscht bröd när man vill. Micra det gärna lite, så smakar det nybakat igen (annars känner man lite jästsmak).


Såhär kan det se ut. Mustig soppa baserad på tomatpuré, sej och makrill till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar