tisdag 10 januari 2012

En symfoni av färg - rödkål

Min nya favorit i grönsaksväg: rödkål. Jag har köpt något vitkålshuvud nu och då, och de har ofta bara fått ligga i kylen till de tappat färgen och skrumpnat. I själva verket är det ingen större smakskillnad på vit och röd kål, men det var ju färgen då. Det är inte så lite det. Säg vad som inte piffas upp med lite purpurlila i? Rödkål gör sig utmärkt i sallader istället för...just det, sallad. Kål hör till den så kallade supermaten, dvs extra nyttig och näringsrik mat som främjar hälsan. Billig är den också.


Det började med att jag fick smaka rödkål och sojabönor när jag hjälpte till med servering på nyårslägret unite. Sedan köpte jag hem just det. Gott, och härligt färggrant!


Med körsbärstomat, grönkål och blomkål. Kåligt värre!.


Abstrakt konst?! ...och jo, jag leker med maten ibland ;)


Rödkål med physalis, avokado och granatäpple. Det är annat än trista vintersallader på vattnig gurka och blek tomat vill jag lova.


Också en närbild på snittytan, bara för att den är så snygg. Man skulle kunna ha en sån bild som tavla på väggen ju!


Till sist, en explosion av röd-lila-orangea toner. Här kan jag även passa på att slå ett slag för glas-skärbräda, liknande den som syns på bilden. Mycket hygienisk då det inte blir några skåror där det fastnar bakterier. Möjligen kan man ogilla glasljudet när man skär, men det är en vanesak.


Physalis, rödkål, tomat, morot och granatäpple. Här hade vi kunnat avrunda och haft en såndär fin och trevlig blogg-stämning. I verkligheten slutade det med kras. Jag gjorde i ordning denna sallad i senaste laget, 20 minuter innan jag skulle börja jobba. Ville ha den till matlådan. Skalade, skar och rev grönsaker, la upp i skål, tog ett antal foton lite snabbt och skulle bara plasta in det som blev kvar innan jag for. Det gick inte så bra :/


Sådär kan det gå, välkommen till verkligheten osminkad. Lämnade en lapp med "ursäkta röran" till min stackars man som fick städa för att jag inte hann! Att ta en bild hann jag dock ;) Den bjuder jag på.

1 kommentar: