Jag använde 500 gr bär. Hade i 2 dl vatten och kokade upp. Sedan fick det koka under lock i 15 minuter. Man får passa sig så att det inte kokar över.
Hällde sedan lingonröra i en sil lagd över en skål. Man pressar ut saften från bären, så mycket som det går. När bären ser urlakade ut som på bilden nedan, hälls saften tillbaka i kastrullen. Då min sil inte är så stor, gjorde jag det i 2 omgångar.
Rör i någon dl socker och koka upp. Ta av plattan efter 5 minuter och blanda i lite, lite natriumbensoat (konserveringsmedel som skyddar saften från att jäsa). Häll sedan upp på rena flaskor.
Denna vart, tillsammans med mina bästa, nyttiga chokladbakelser, en 30-årspresent. Grundstommen till saftreceptet kommer från denna bok. Och sist men inte minst, kan jag tillägga att min kära man minsann glatt drack saft och jag fick tillägga något i stil med "där ser du" :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar