lördag 17 mars 2012

Röd vinbärssaft

Det är inte så svårt att göra egen saft med enkla hjälpmedel. Man måste inte ha en saftmaja, har jag kommit på. Med lite pyssel och en timmas arbetsinsats, har man godaste drickan. Äntligen har jag gjort något av vinbären som legat i frysen 1 ½ år. I somras hade Johannes tänkt skicka dem med sina föräldrar för att de skulle slänga dem, eftersom jag ändå inte gjorde något av dem och han inte tycker om röda vinbär. Men nu så!


Jag använde 500 gr bär. Hade i 2 dl vatten och kokade upp. Sedan fick det koka under lock i 15 minuter. Man får passa sig så att det inte kokar över.


Hällde sedan lingonröra i en sil lagd över en skål. Man pressar ut saften från bären, så mycket som det går. När bären ser urlakade ut som på bilden nedan, hälls saften tillbaka i kastrullen. Då min sil inte är så stor, gjorde jag det i 2 omgångar.


Rör i någon dl socker och koka upp. Ta av plattan efter 5 minuter och blanda i lite, lite natriumbensoat (konserveringsmedel som skyddar saften från att jäsa). Häll sedan upp på rena flaskor.


Denna vart, tillsammans med mina bästa, nyttiga chokladbakelser, en 30-årspresent. Grundstommen till saftreceptet kommer från denna bok. Och sist men inte minst, kan jag tillägga att min kära man minsann glatt drack saft och jag fick tillägga något i stil med "där ser du" :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar