Sätt ingen hälsofreak-stämpel på mig än. Jag äter tacksamt vanliga kakor och bakverk när jag blir bjuden, bakar själv någon gång om sänder och köper en godis/chipspåse ett par, tre gånger i månaden. Oftast tycker jag det är gott, men jag ogillar "baksmällan" efteråt då jag mår lätt illa och känner mig sockerstinn. Lägg till det att jag har en mage som protesterar ljudligt. Jag resonerar som så, att är det något onyttigt som jag tycker är gott kan jag äta det nu och då, under förutsättning att kosten är vettig i övrigt.
Någon kanske tycker det är provocerande att jag som är smal pratar som om jag bantade, men det är faktiskt inte vad det handlar om. Att bry sig om hälsa är inte samma sak som att försöka gå ner i vikt. Man kan vara smal på utsidan, men ha en ohälsosam insida. Om något är mindre bra att äta, blir det knappast nyttigare för att det är en smal person som äter det. Jag bryr mig helt enkelt om att ta hand om kroppen, för att må så bra jag kan och förebygga ohälsa.
När jag för första gången lånade hem Raw Delight från bibblan öppnades en ny värld för mig. Erica Palmcrantz Aziz bakar godsaker baserade på frukt, bär, nötter och frön. Sötningsmedlen är oftast honung, agavesirap eller torkad frukt. Ugnen behövs inte. Har provat ett och annat av hennes recept, med varierande resultat. Det värsta var en smet som skulle föreställa lakrits från den första boken, Raw food på svenska. Stjärnanis, svart sesamfrö, kakao och nåt mer i en otäck blandning. Sedan har jag bl.a. testat varianter av frukt och nötbollar som smakar helt ok, men inte så att de ersätter vanliga godsaker.
Något som däremot lätt gör det är de tre varianterna av chokladbakelser! Fantastiskt goda, man tror knappt att nyttigt kan smaka SÅ bra. Man kan få leta lite efter vissa ingridienser och det kostar mer än vanliga bakverk, men det är det värt. När jag får fatt på en sådan fullträff är det kompensation för alla mindre lyckade försök. När allt kommer omkring, det optimala är ju devisen medförfattaren Irmela Lilja har: "det ska smaka gott både i munnen och i hela kroppen, annars blir njutningen för kortvarig".
Här kommer recepten. Botten och mittlager skiljer sig åt, men topplagret med
choklad är detsamma till alla 3 varianter.
För cashew/blåbär
Botten:
2 dl cashewnötter
1 msk honung
juice från 1 lime
Mittlager:
1 paket blåbär (225 gram)
6 mjuka och saftiga torkade aprikoser
För hasselnöt/hallon
Botten:
2 dl hasselnötter
ekologiskt vaniljpulver (hittas vid vaniljsocker)
½ dl vatten
Mittlager:
250 gr hallon
6 dadlar
För pecan/björnbär
Botten:
2 dl pecannötter
1 msk honung
2 tsk rapsolja
en liten nypa salt
Mittlager:
225 gr björnbär
6 dadlar (originalreceptet har 5 fikon, men jag tycker de förstörde hela bakelsen)
Så gör du: Kör nötterna till ett fint mjöl i matberedare/mixer. Tillsätt de övriga botten-ingridienserna, mixa igen. Tryck ut botten i 12 bull/muffinsformar, ett ca 5 mm tjockt lager. Mixa sedan ingridienserna till fyllningen i mittlagret och bred ut på botten. Sedan är det dags för chokladsåsen:
2 dl kokosolja
1 ½ dl kakao
½ dl agavesirap (inte att förväxla med standardvarianten av sirap. Agavesirap hittas vid socker i välsorterade affärer)
Smält kokosoljan på låg värme i kastrull, rör sedan ner kakao och agavesirap. Häll sedan i formarna så att det täcker fyllningen. Ställ bakelserna i kyl/frys tills det stelnat. Garnera gärna med färska bär vid servering, samma som i bakelsen. Njuuut!
En kompromiss med vit choklad på :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar