Jag köper alltid hela räkor och skalar själv. Det är lite pyssel med det, men de smakar så mycket mer. Sedan blir det ju en hel hög räkskal kvar...
...och den här gången gjorde jag något av dem. Det blev ett buljongkok, på bästa husmorsvis. Nu är det risk jag låter lite överkäck igen med att säga att det inte är svårt, men det är sant. Mycket i köket är inte så komplicerat som tillverkarna av färdiga produkter fått oss att tro. Bara man har lite tid och tycker att matlagning är värt att prioritera, så kan man fixa mycket själv. När det gäller fiskbuljong finns det dessutom inga ekologiska varianter, och vanlig buljong använder jag helst inte. Here we go.
I med en rejäl klick smör i en kastrull, och häll sedan över räkskalen. Låt fräsa 5 minuter på medelvärme.
Jag tillsatte sedan finhackade bitar av lök, morot också lite tomatpuré + salt och peppar. Detta fick fräsa en 5 minuter till.
Häll efter det i vatten så det ser ut som en soppa. Dubbel mängd mot för räkorna och grönsakerna, i alla fall. Sedan får allt koka ihop tills 1/3 är kvar. När skalen är vita och urlakade som på bilden börjar det vara klart att silas.
Slutligen kokade jag bort ytterligare lite vätska, tills det var en koncentrerad sås kvar i botten. Här bör man passa koket, så det inte bränns vid och arbetet är förgäves. Jag häller i form och fryser in som iskuber. Klart!
Receptet är en sammanslagning av två olika tips på hur man gör räkbuljong, som jag hittade i ett forum via google.
Även om jag nog känner att jag inte har lika mycke energi så vill jag hälsa att du lyckats inspirera mig. Gick in på din blogg "Ögonblicket och evigheten" (på tal om det - du är ju superduktig - va fint du skriver)
SvaraRaderaMen efter en stund på den bloggen hamnade jag på denna. Vilket intresse för mat du har. Jag har en längtan och dröm att laga och äta mer naturlig mat (jag du förstår vad jag menar). Och få större smakuppleveser genom att ex äta ÄKTA rökt skinka och inte nån sorts ihoppressad massa av nånting med tillsatt rökarom.
Har inte kommit så många steg på vägen i min dröm - men denna blogg ger i alla fall en kick i rätt riktning :-)
Tack
Kram på dig
/Helena Marksén