söndag 19 februari 2012

Lingonsylt

Det är lätt som en plätt att göra egen sylt! Det enda som behövs är bär och syltsocker. Så mycket godare än att köpa färdig.


Lingon under uppkokning. Ser ut som jag dränkt dem i socker, men det vart nog ungefär lika mycket socker som lingon. Kan behövas eftersom lingon är aningen beska. Oftast gör jag annars sylten lättsockrad, dvs 1 del bär och ½ del socker vilket brukar bli alldeles lagom sött i mitt tycke. Tar man mindre socker blir hållbarheten kortare.


Nu börjar det bli mosigt. När det börjar koka ska det bara pågå några få minuter, annars blir det gelé av det. Man ser inte syltens konsistens förrän den svalnat, ska tilläggas. Det visste inte jag när jag råkade göra gelésylt en gång, jag trodde den skulle bli tjock i kastrullen! När det kokat klart häller man upp på steriliserade glasburkar. Det går att hälla i diskade burkar, men vill man vara säker på att sylten ska ha en lång hållbarhet bör man sterilisera. Det gör man enkelt genom att hälla i kokande vatten i burkarna.


När man sedan har en klar sylt kan man göra lingonfraiche att ha till pannkakan, 2 dl creme fraiche och 1 dl lingonsylt. Nam :9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar